Охранител се оказва най-желана професия от българите

Най-голям интерес към професионалното обучение има в столицата.

10.12.2013 | 17:32
Охранител се оказва най-желана професия от българите

Охранител се оказва най-желана професия от българите през последните две години, показаха данни на Националната агенция за професионално образование и обучение. Двойно се е увеличил броят на хората участвали в курсове за професионално обучение, но няма данни, колко от тях са успели да си намерят работа след придобитата квалификация.

Най-голям интерес към професионалното обучение има в столицата, където през 2012 г. квалификация са получили близо 5000 души. През 2013 г. се наблюдава и ръст в броя на обучените лица във Видинска и Смолянска област. Според главния секретар на Националната агенция за професионално образование и обучениена Красимира Брозиг курсовете посещават основно хора над 40-годишна възраст.

Агенцията по заетостта е финансирала най-много курсове за преквалификация на безработни. С техни средства са обучени около 40 на сто от гражданите, 19% сами са платили преквалификацията си, а 34 на сто от курсистите са получили обучение чрез средства от еврофондове.

Най-малкото обучение е с продължителност 200 часа, първа степен на професионална квалификация и струва около 300 лева. През 2012 г. почти тройно е нараснал интересът към професията "пътен строител". Все повече хора се интересуват от това как да придобият знания за започване на малък и среден бизнес.

Още за предпочитаните професии вижте във видео файла.