Вигенин: Няма да нарушим европейското право за "Южен поток"

Недопустима е дискриминацията към европейските граждани, заяви външният министър.

09.12.2013 | 16:53
Вигенин: Няма да нарушим европейското право за

Дискриминационните мерки срещу европейски граждани - независимо от коя страна идват, са недопустими, коментира пред журналисти министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод на отварянето на европейския трудов пазар за българи и румънци от 1 януари 2014 година.

Вигенин посочи, че трябва да бъде спазен ангажиментът и пазарът на труда да бъде отворен от началото на идната година. „Това е най-малкото, което трябва да бъде постигнато и няма основание да смятаме, че някоя страна ще си позволи да наруши ангажиментите си по линия на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС“, каза Вигенин.

"Оттам нататък ще следим внимателно всички законодателни мерки, които се предприемат от една или друга страна, и всяка една от тях, която може да се сметне за дискриминационна, ще бъде съобщена на ЕК, която от своя страна, както и в други случаи, има задълженията да спазва европейското право", посочи външният министър.

На въпрос свързан с проекта "Южен поток" и позицията на ЕК Вигенин посочи, че министърът на икономиката и енергетиката се занимава пряко с въпроса и каквото се налага, ще бъде направено.

"Разбрах, че той ще има среща през следващата седмица с еврокомисаря Йотингер, за да уточнят детайлите. Така че, каквото е необходимо, България ще направи, ние няма да си позволим да нарушим европейското право", коментира Вигенин. По думите му задача на ЕК е да следи спазването на европейското законодателство.

Вижте още във видеото.