fallback

Президентът още се чуди за ветото за „данък слънце“

Росен Плевнелиев ще изчака "последната запетайка" от закона за бюджета, за да вземе решение.

05.12.2013 | 16:21

Президентът Росен Плевнелиев все още не е решил окончателно дали ще наложи вето върху текстовете на държавния бюджет за 2014 г., с които се налага такса от 20% върху приходите от зелена енергия на ВЕИ-тата.

Той уточни, че президентската институция тепърва ще анализира Бюджет 2014, както и влиянието му върху нацията. Чак тогава, на базата на анализите, ще се вземе решение.

"Не можем само въз основа на няколко възникнали проблема да стигнем до извод за вето. Ще изчакаме до последните запетайки и цифри от Закона за бюджета, за да вземем решение", категоричен бе той.

Плевнелиев посочи, че досега винаги е имал ясни аргументи при налагането на вето, така ще бъде и в този случай.

За проблемите на ОП "Околна среда" По отношение на замразените от Еврокомисията пари за оперативната програма "Околна среда" Росен Плевнелиев бе категоричен, че "очевидно страната ни има проблем, който трябва да решим".

Той посочи, че проблемите с оперативната програма датират още от 2008 г. Оттогава насам поне две правителства са управлявали, вметна той.

"В тази оперативна програма много силен е почеркът на кметовете. Не мога да започна да гледам кмет по кмет, проект по проект, кой какво е правил, назад до 2008 г., дали някой е бил син или червен. Тогава поне две правителства са управлявали. Много е важно България да има деполитизиран, надпартиен подход по отношение на еврофондовете", допълни президентът.

По думите му Еврокомисията е коректен партньор на България, която ни подава професионални съвети и обективна информация, която трябва добре да се анализира, за да може проблемите да се решават.

Още икономика и политика четете в Investor.bg

fallback
Още от България
fallback