fallback

Мерките на Камерън срещу имигрантите били популизъм

Не е възможна промяна в британското законодателство специално за българи и румънци, коментира журналистът Аспарух Йорданов.

30.11.2013 | 15:13

Мерките на Дейвид Камерън за ограничаване на „социалния туризъм“ са популистки, коментира в предаването „Брюксел 1“ на телевизия и радио Bulgaria On Air журналистът Аспарух Йорданов. Той подчерта, че изказванията на британския премиер целят да успокоят сънародниците му. 

„Мерките, които посочва Камерън, съществуват и сега в британското законодателство“, подчерта Йорданов. Той поясни, че в момента право на социални помощи имат лица, които са били в страната поне две години и са работили поне шест месеца на пълен работен ден.

„Това е според сегашното законодателство, за да може да се класираш за помощ за безработица, независимо от къде си. Три месеца се чака за т.нар. tax credit, който представлява данъчно облекчение, а не социални помощи. Право на  tax credit имат лица, навършили 25 години и които работят поне 30 часа на седмица“, заяви още Йорданов.

Преди седмица медиите разпространиха информация, че британският премиер планира да удължи драстично срока, в който имигрантите трябва да са пребивавали в страната, за да получат социални помощи. Единият вариант е да са били постоянно във Великобритания в период на една година или четири пъти по-дълго от настоящия задължителен срок, писа Sunday Times.

Подобни фундаментални промени в законодателството няма как да бъдат направени само за българите и румънците, коментира още бившият кореспондент на Bulgaria On Air в Лондон Аспарух Йорданов. Ако изобщо има изменения, те ще засегнат и останалите европейци, и самите британци. По последни данни „75% от жените на Острова получават помощи от социалната система- това са самотни, многодетни майки и т.н.“, коментира още Йорданов. По думите именно към тази част от населението, която преживява от британската система, са насочени и посланията на  Камерън, тъй като те са и най-активните гласоподаватели.

Цялото интервю може да гледате днес от 18.00 часа в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On Air.

fallback
Още от България
fallback