fallback

ЕК отпусна 5.6 милиона евро за справяне с бежанската криза в България

Около 80% от нелегалните имигранти влизат на територията на страната без документи за самоличност.

29.11.2013 | 17:35

Европейската комисия съобщи, че отпуска обещаните на България 5.6 милиона евро за справяне с бежанската криза. Средствата са осигурени от Европейския фонд за бежанците. Те следва да послужат и за подобряване на положението на бежанците на място, се посочва в съобщението.

Също днес вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че след направена проверка над 2 хиляди бежанци са променили първоначално декларираните имена. По думите му този проблем съществува и в други европейски страни.Около 80% от нелегалните имигранти влизат на територията на страната без документи за самоличност. Повечето от тях се проверяват още при задържането им като им се снемат биометрични данни и се извършва проверка с партньорски информационни системи, обясни вътрешният министър. След подаване на искане за получаване на бежански статут повечето от тях се настаняват на външни адреси.

Направените проверки сочат, че над 100 души са регистрирани на външни адреси, докато чакат решенията на Държавната агенция за бежанците за получаване на бежански статут.

Йовчев призова още гражданите да сигнализират,  когато имат информация за нередности при настаняването на имигранти в хостели в центъра на София.

"Ако нямаме подкрепата на гражданите и те не сигнализират, никоя система не е в състояние да наложи тотален контрол. И дай боже никога да не достигнем до време, в която една система ще наложи тотален контрол", коментира Йочев.

Той още увери, че засега няма да бъдат откривани нови центрове за бежанци. По думите му към момента се проучва терен за нов център единствено в Телиш, но и там в момента не се работи.

„Разбира се, всичко зависи от обстановката. Ако мерките сработят така, както очакваме, е твърде възможно с разширение на действащите места и с инвестиции за изграждане на нормални условия за пребиваване на хората в тях да успеем да решим проблема“, заяви вътрешният министър.

Повечето от средствата, които идват по линия на ЕС, ще послужат, именно за повишаване на възможностите за прием и за настаняване на търсещи убежище, за подсигуряване на жизнените им условия и за предоставяне на медицински и психологически грижи.

fallback
Още от България
fallback