Николай Болтаджиев: Закриването на болници няма да реши проблемите на НЗОК

Когато един министър стане враг на лечебните заведения и лекарите, той не остава дълго на този пост, твърдят от Националното сдружение на частните болници.

28.11.2013 | 10:07
Николай Болтаджиев: Закриването на болници няма да реши проблемите на НЗОК
Николай Болтаджиев: Закриването на болници няма да реши проблемите на НЗОК

„През последните 7-8 години в Министерство на здравеопазването има едно заболяване, което се предава и на министрите. Всеки, който оглави това ведомство първо започва да закрива болници. Ситуацията в момента е напълно аналогична, а когато един министър стане враг на болничните заведения и на лекарите, той не остава дълго на този пост“, каза в ефира на Bulgaria On Air д-р Николай Болтаджиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници.

Той обясни, че бюджетът на Националаната здравно-осигурителна каса (НЗОК) се изготвя на база броя на пациентите, а не на броя болници. „Хоспитализациите се увеличават с годините, но системата е така направена, че да се плаща за преминал пациент. Увеличението има обяснение. С желанието да се закриват болници преди три години се направиха едни стандарти, които повишиха значително изискванията към лечебните заведения. Това оскъпи драстично медицинските дейности, което пък наложи приемането на повече пациенти, защото единствения начин на болницата да си увеличи приходите, е с хоспитализации“, обясни Болтаджиев.

Според него тези порочни практики могат да се спрат единствено с въвеждането на информационна система в Здравната каса, която да показва в реално време кой къде се лекува и защо. Той призова да спре да се спекулира с броя на медицинските заведения, защото те не са 400. Болниците за активно лечение са 285, уточни Болтаджиев.