33% от българите са против страната да приема имигранти

В рамките на година ксенофобията у нас рязко се е увеличила, сочи проучване на социологическата агенция „Медиана“.

25.11.2013 | 17:03
33% от българите са против страната да приема имигранти

33% от българите са на мнение, че на територията на страната не трябва да се допускат имигранти. За година ксенофобията у нас рязко се е увеличила, сочи изследване на агенция „Медиана“, проведено сред 1000 души. Подобни нагласи нарежда България до страни като  Великобритания, Германия и Франция.
Около 31% от анкетираните в България смятат, че престъпността нараства заради бежанците. Почти 16% от запитаните не са наясно от какъв произход са настанените бежанци у нас.  15 процента от анкетираните одобряват насилието над имигранти.

„15 процента са близо 1 милион души , които казват ритни го, смакчай го този чуждия“, подчерта социологът Кольо Колев при представянето на данните.
Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че българските институции са закъснели с адекватната реакция спрямо бежанците.

„Много отдавна България трябваше да изготви своята национална стратегия по бежанския проблем. Тя за съжаление не е факт. Това, което ме тревожи някак си плашливото отношение на институциите една към друга    по отношение на тази болезнена тема,“ коментира  Йотова.

Министерството на Вътрешните работи обмисля издаване на български документ за самоличност, с които нежеланите имигранти да бъдат изпращани обратно по родните им страни, дори когато посолствата на тези държави не желаят да ги припознаят и да им издадат пасавани. Очаква се тази седмица да е готов проектът за съоръжението, което ще бъде изградено на българо-турската граница за възпрепятства преминаването на нелегални имигранти.

Още по темата вижте от репортажа на Кремена Кръстева.