Клисарова: Под 30% от студентите се реализират в изучаваната професията

Образованието продължава да е приоритет на настоящото правителство.

21.11.2013 | 16:34
Клисарова: Под 30% от студентите се реализират в изучаваната професията

Образователният министър Анелия Клисарова отчете сериозно разминаване между подготовката на кадрите, които излизат от университетите, и на реализацията, която намират на трудовия пазар. Коментарът й беше направен по време на дискусия за представяне на стратегия за развитие на висшето образование  в периода 2014-2020. Във форума участие взеха още премиерът Пламен Орешарски, ректори на висшите училища, представители на БАН, синдикати и други.  Образованието продължава да е приоритет на настоящото правителство.

Сред бъдещите цели за развитие на образованието ще бъдат тези за подобряване на връзката между висшето образование и практиката и повишаване на качеството на обучението.

„Драстично е разминаването между профила на подготвените специалности във висшите училища и реалното търсене на пазара. По-малко от 30% от завършилите студенти се реализират  в съответното професионално направление. Явно заявихме намеренията на нашето правителство, че има желание да увеличи поръчките и финансовите стимули за държавните висши училища по професии с хроничен дефицит“, коментира Анелия Клисарова.

Висшето образование е ключово за икономиката на страната, категоричен бе Орешарски. Той призна, че не приема еднозначно критиките към качеството на висшето образование у нас, тъй като родни кадри намират добра реализация в чужбина, но отчете, че има слабости и че е необходимо подобрение.

„Критиката е преекспонирана, но е хубаво, когато има такава. Нашето общество е много критично, често повече от необходимото, но критиката трябва да бъде градивна", заяви министър-председателят.

Според него висшето образование у нас трябва да се приравни по качеството до това на водещите университетски центрове.

„Факт е, че една голяма част от младите ни хора предпочитат да завършват висше образование навън. Ние трябва да направим така, че да приравним качеството на висшето образовани до водещите университетски центрове и по този начин съм убеден, че ще привлечем и достатъчно външни студенти, за които завършването на българско висше учебно заведение ще бъде гордост и чест“, заяви Орешарски.

Проектът за стратегия тепърва трябва да бъде обсъден широко от отделните академически съвети. Ще бъде формирана работна комисия, а след зимната ваканция ще има нова среща, на която да се изготви окончателен вариант на стратегията. След нейното изработване работна група ще изготви и план за действие.