Галъп: 65% от българите са против демонстрации в подкрепа на правителсвтото

48% от анкетираните искат оставката на кабинета "Орешарски", а 37% смятат, че правителството трябва да остане на власт.

19.11.2013 | 17:23
Галъп: 65% от българите са против демонстрации в подкрепа на правителсвтото

При днешни избори 21,4% от хората биха гласували за БСП, а 18,1% за ГЕРБ. Трети са партиите от Реформаторския блок с 6,7% подкрепа, следвани от ДПС. Националистите от "Атака" остават извън парламента. Това показва изследване на "Галъп интернешънал", проведено в началото на ноември.

Според социолозите от Галъп съотношението между електоралните нагласи на основните партии се запазва, като партиите регистрират минимален ръст от около процент, което е в рамките на статистическата грешка.

Освен това 48% от анкетираните искат оставката на кабинета "Орешарски", а 37% смятат, че правителството трябва да остане на власт. Антиправителствените протести срещат одобрението на 49% от анкетираните, а 40% са против.

Контрапротестите се подкрепят от едва 25%, докато 65% са против демонстрации в подкрепа на правителството.

Данните на показват срив в доверието към президентската институция – едва 30% вярват в нея. Към правителството одобрението е едва 26% към 65% недоверие.

Студентските протести са подкрепяни от 47% от запитаните, а 39% не подкрепят техните действия.

Обществените нагласи се разделят 50 на 50 за това да има или не предсрочни избори.

Според социолозите избори 2 в 1 през май са малко вероятни. Относно бежанците 55% смятат, че не е справедливо България да отделя пари за тях. Според 45% бежанците са заплаха за националната сигурност, а 60% мислят, че повечето имигранти не са от Сирия.