ИПИ посочи стъпки за справяне със ситуацията в страната

Нужно е съкращаване на на заплатите и кадрите в администрацията с 10%, посочват икономистите.

18.11.2013 | 16:18
ИПИ посочи стъпки за справяне със ситуацията в страната
ИПИ посочи стъпки за справяне със ситуацията в страната

Общо 87 мерки за икономически растеж предложиха от Института за пазарна икономика. Някои от тях са премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, както и на някои данъци като данък лихва, наследство и дивидент.

Необходимо е да бъде разбит на монополът на здравната каса и е нужна по-прозрачна и независима съдебна власт, посочиха експертите.

От ИПИ предлагат съкращаване на кадрите и заплатите в администрацията с 10% и премахване на държавните субсидии в земеделието, жп транспорта и в пощите.

Важно е да се даде избор на хората, които се осигуряват, между държавен или частен пенсионен фонд, коментират експертите.

Според икономистите трите най-важни реформи касаят борба с корупция, съдебната система и писането/приемането на закони.

Те посочиха, че евентуалните предсрочни избори може би ще успокоят протестиращите, но може и да се стигне до нова вълна недоволство, което гарантира влошаване на икономиката.

Икономистите предупреждават и за опасността пред България от влизане в спирала от бюджетни дефицити. Има и примери за фалирали държави с по-нисък дълг от нашия – например Румъния с 14% през 2011 г. и Латвия с близо 20% през 2008 г.

Вижте повече във видеоматериала.