БСП и ДПС не очакват сблъсъци на протеста утре

Правото на протест дава и право на подкрепа, заяви Местан.

15.11.2013 | 17:11
БСП и ДПС не очакват сблъсъци на протеста утре

Утрешният митинг се организира от двете партии, които подкрепят кабинета „Орешарски“ - БСП и ДПС, и те са взели всички мерки, за да не се стигне до сблъсъци или напрежение.

Това стана ясно от думите на лидера на ДПС Лютви Местан. По-рано днес ГЕРБ обвиниха партията, че събира свои симпатизанти, за да подкрепи мероприятието на левицата, което ще започне утре в 12 часа на Орлов мост в столицата.

Ние утре очакваме силна подкрепа от членовете и симпатизантите на ДПС, заяви Местан. Той обаче не се ангажира с това колко симпатизанти на ДПС ще дойдат и обясни, че това е въпрос на лична нагласа.
Ние отправихме призив към тях да участват в утрешния митинг. Ръководството на ДПС може да бъде припознато като съорганизатор, каза Местан.

По негови думи целта на тази проява е да се чуе гласът и на подкрепящите кабинета „Орешарски“ и гласът на онези, които изразяват уважение към гласа на суверена, даден на изборите на 12 май. Правото на протест дава и право на подкрепа, заяви Местан.

Той все пак беше категоричен, че подкрепата за партиите не се измерва в шествия. В събота ГЕРБ организират свое партийно шествие в Пловдив. Коя политическа сила каква тежест има по отношение на избирателите, се измерва на парламентарни избори, допълни Местан.

Лидерът на ДПС не се притеснява за сигурността по време на шествието, както и няма опасения за сблъсъци. Митингът е насрочен часове преди дербито Левски-ЦСКА.

Ние смятаме че този митинг може да приключи достатъчно рано – 13.30-14 часа. Шествието на футболните агитки започва по-късно, заяви той.

По думите на Местан МВР е уведомено за маршрута на шествието. Надяваме се органите на реда да осигурят нормалното мирно протичане на тези прояви, каза Местан. По негови думи участниците в шествието няма да предизвикат напрежение. Хилядите няма да направят провокация, защото те са мотивирани от мотото „Не на омразата“, каза той.

Сергей Станишев, лидер на БСП, също не се притеснява за сигурността. Той обясни, че ще разчита на разума на хората, за да не се стигне до сблъсъци.

Станишев заяви, че симпатизанти на левицата са дали идеята шествието да тръгне от Орлов мост.

Вие смятате, че някой има монопол за Орлов мост, попита Станишев. Ние инициираме този митинг и се обръщаме към всички граждани, които искат да се присъединят, заяви още червеният лидер на въпрос дали само БСП са организатори на събитието.