Антоанета Христова: Форматът на „Реформаторския блок“ е фалшив

В политическия живот трябва да влязат нови формации, за да има стабилен парламент в бъдеще, коментира политическият психолог.

14.11.2013 | 12:59
Антоанета Христова: Форматът на „Реформаторския блок“ е фалшив

Форматът на „Реформаторския блок“ е фалшив, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR политическия психолог Антоанета Христова. Според нея за представителите на дясното пространство в момента няма полезен ход на действие.

„В миналото имаше един полезен ход, а именно да се възстанови стария формат за бившето СДС. Остават въпросите защо трябваше да се разпадне“, заяви Христова. Тя подчерта, че политиците от дясното пространство могат много да спечелят от ситуацията в страната в момента, като едновременно с това са и много виновни за нея.

Христова допълни още, че в момента има три стабилни политически субекта- БСП, ГЕРБ и ДПС. „Атака“ също увеличава рейтинга си, благодарение на специфичната си реторика и бежанската вълна от Сирия.

„Те обаче не са достатъчни, за формирането на стабилно правителство“, коментира политическият психолог. Според нея са необходими поне една или две нови формации, за да бъде създаде стабилен парламент.

По думите на Христова възможностите за диалог между протестиращи и управляващи са почти изчерпани и вероятността за спокоен изход от ситуацията е малка.

„Мисля, че много енергия беше хвърлена от страна на студенти и на тези, които ги подкрепят, да заявят своите позиции. Много енергия беше включена и за запазване на властта. И двете страни задълбаха в своите позиции и почти не са останали шансове за преговори“, коментира  Христова.

Тя подчерта, че всяко поколение има нужда от своята революция и да се пребори за своята истина и морални ценности. - „Това е нещо прекрасно и трябва да се подкрепя. От другата страна, обаче стоят всички онези схеми и манипулации, които познаваме от целия си живот- половината преминал в по-тоталитарни времена, а другата част в период на преход“.