Световните медии: Обстановката в България прилича на тази отпреди 24 г.

В София става грозно: Българските студенти барикадират улиците, пише Global Post.

13.11.2013 | 14:16
Световните медии: Обстановката в България прилича на тази отпреди 24 г.
Световните медии: Обстановката в България прилича на тази отпреди 24 г.

Блокадата пред парламента и протестите срещу правителството, които бяха белязани с множество сблъсъци между недоволстващи и полицаи, влязоха в световните медии.

Washington Post отбелязва, че икономическите и политически проблеми в страната са породили напрежение и ненавист, включително разделяйки на противоположни мнения приятели и семейства. Обществото в момента напомня на разделението между комунисти и демократи отпреди 20 години в България, подчертава изданието.

Заглавието в статия на американския Global Post  гласи „В София става грозно: Българските студенти барикадират улиците“.

Италианският всекидневник La Stampa пише, че гражданите на най-бедната членка от ЕС вече очакват най-лошото от политиците им - ширеща се корупция и неправилно функциониране на институциите.

"Преди 24 години хиляди протестиращи излязоха на софийските улици и поискаха оставката на наследниците на прокомунистическия диктатор Тодор Живков. Четвърт век след падането на комунизма учители, студенти и обикновени хора отново са на улиците, за да търсят изгубената демокрация след прехода, който сякаш няма край“, отбелязва изданието.

Всекидневникът посочва, че есента носи протести и революции в балканските държави и прави паралел на събитията в България и Румъния.

За живата верига на студентите около парламента разказват френският вестник Le Nouvel Observateur и немският Die Welt. Съобщава се за един ранен и петима арестувани при сблъсъците между полиция и демонстранти.

Сръбски и гръцки медии също информират за напрегнатата обстановка в София и за актовете на насилие пред сградата на парламента.