fallback

Плевнелиев и Орешарски с обща позиция за толерантност към бежанците

Парламентарно представените партии също призоваха да не се насажда ксенофобия сред населението.

12.11.2013 | 16:36

Заиграването с етническия мир е крайно опасно. Това заявяват във съвместна декларация президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски. В документа те призовават българите „към толерантност и солидарност с бежанците, които търсят закрила в България“. Двамата посочват и че въпросът с бежанците не трябва да се политизира. "Не бива да се спекулира относно материалното и финансово обезпечаване на бежанците. То няма да засегне социалните плащания към българските граждани, нито ще се отрази на работните места или на пенсиите на нашите родители", се посочва още в декларацията.

Бежанците не искат нашите пари, а просто търсят помощ и закрила затова всички граждани трябва да подходят с разум и отговорност, става ясно от призива на двете институции.

Всички парламентарно представени политически сили също призоваха да не се насажда ксенофобия сред населението. От парламентарната трибуна политическите сили посочиха, че за първи път страната е пред такова изпитание и трябва да се направи всичко възможно да се нормализира обстановката.

Лидерът на „Движението за права и свободи“ Лютви Местан  призова членовете и симпатизантите на партията  да се въздържат, от какъвто и да е отговор на прояви на насилие и на провокации.

„ДПС осъжда проявите на насилие, независимо дали жертвата се казва Метин, или Вики. Обръщаме се към стотиците хиляди членове и симпатизанти с молба да се въздържат от какъвто и да е друг отговор на подобни прояви на насилие и провокации, освен обръщане към компетентните институции в България, от които очакваме бързо и качествено разследване. Защото, ако тези прояви останат ненаказани, няма съмнение, че ескалацията на насилие ще се окаже неизбежна," заяви Местан.

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова да си спомним традициите на толерантност на българското общество, с които толкова се гордеем, и припомни, че в труден момент страната ни е приютила арменците, които са бягали от Османската империя, и е спасила българските евреи от концентрационните лагери.

От парламентарната група на "Атака" също се обявиха  против вандализма и нападенията.

ГЕРБ също осъдиха нападенията в последните седмици, като посочиха, че в момента основният проблем е дефицитът на справедливост в държавата.

Така всички парламентарни групи се обединиха с една позиция – „Не на ксенофобия сред населението“.

fallback
Още от България
fallback