Плевнелиев: Дарителството е национална българска черта

Въпреки финансовите трудности, много българи участват в даритески кампании.

11.11.2013 | 23:39
Плевнелиев: Дарителството е национална българска черта
Плевнелиев: Дарителството е национална българска черта

Въпреки финансовите трудности голяма част от българите участват в дарителски кампании и отделят от времето и средства си, за да помогнат на по-нуждаещите се от тях. Това е национална ценност, черта от характера на тази нация, заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на Осмите годишни награди на Българския дарителски форум.
Президентът връчи и емблематичната награда „Най-щедър дарител“ на Райфаизен банк-България. Финансовата институция взе приза, тъй като за пета поредна година е дарила 5.7% от печалбата си преди облагане в различни социални сфери.

Конкурсът „Най-голям корпоративен дарител“ отличава компаниите, които имат активна социална политика и устойчиво инвестират в значими обществени каузи. Наред с наградите, целта му е да налага и стандарти за отговорно и прозрачно бизнес дарителство. Конкурсът се провежда в още 6 страни от стария континент- Полша, Русия, Словакия, Украйна, Унгария и Чехия.

Unicredit Bulbank бяха първи в категория „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите”.

"Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД взе приза в категория -„Най-голям обем финансови дарения”.

Програмата на „AVON козметикс” взе награда за „Най-добра дарителска програма”.

Директор "Връзки с обществеността" на медийна група Bulgaria ON AIR Доника Ризова връчи приза в Категорията „Най-прозрачна дарителска програма“ на „Mтел”.

Специалната награда за личност, допринесла най-много за развитието на благотворителността през 2013 година, беше връчена на Иван Станчов. Той е дарил къщата си във Варна за детски център „Карин дом”.