"Поход на справедливостта" – 24 години след 10 ноември 1989 г.

"Будните оставаме, вие си отивате",призовават студенти.

10.11.2013 | 12:42

Студенти се събират пред Ректората на Софийския университет за участие в „Поход на справедливостта“.

Издигнат е голям плакат с надпис "Будните оставаме, вие си отивате", съобщи Dnes.bg. Студентите скандират "Оставка", "Събудете се", "Емигрирайте", "Червени боклуци". Много от присъстващите развяват български знамена, надуват свирки, вувузели, бият на барабани.

Издигнат е и плакат с надпис - "Ние сме децата на прехода и искаме да живеем тук". Сред останалите плакати се чете още - "Времето ви изтече! 24 години фалшив преход стигат". Пред присъстващите една от жените прочете стихотворение, което се казва "Протест". На саморъчно направени плакати е написано още заглавието на стихотворението на Гео Милев - "Септември", както и на стихотворението на Никола Вапцаров - "Вяра".

Към първоначално дошлите студенти се присъединиха и представители на Медицинския университет. Преди дни вузът проведе вътрешен референдум и на него студентите гласуваха да няма окупация на университета. Въпреки това студенти от Медицинския университет, които споделят идеите на "Ранобудните студенти", дойдоха на протеста.

Сред присъстващите има студенти от УНСС, които се разпознават с издигнатия от тях плакат. По думи на участници има студенти от вузове извън столицата.

Блокирано е движението на бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" на кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Видимо участниците в протеста са няколкостотин души, но е трудно да се определи бройка, тъй като пристигат нови, от различни места, предаде "Фокус".

Около 20-ина студенти от Пловдив са дошли на общонационалния протест в София. Те носят лозунг "Студентите от Пловдив сме с вас" и бяха приветствани с възгласи и аплодисменти от софийските студенти, които са се включили в протеста. Във фейсбук страницата на "Ранобудните студенти" се посочва, че на протеста са дошли студенти и от Великотърновския университет.

Студенти излязоха от двора на Ректората на Софийския университет, като изнесоха със себе си един чаршаф с боклук, като по този начин символично изхвърлиха боклука.

Има засилено полицейско присъствие в района на университета и в целия център на столицата. Паркирани са полицейски патрулки и автомобили на жандармерията на места. Поставени са метални ограждения около парламента.

Около 12 часа протестиращите потеглиха от университета към Министерския съвет и Народното събрание. Студентите бутат бяло кълбо, което символизира прехода, като смятат да върнат прехода на управляващите.