Бежанци плащат по 1500 долара, за да стигнат до Западна Европа

Полицията и Агенцията за бежанците у нас издирват иракчанин и палестинец, участвали в нелегалната схема.

09.11.2013 | 10:32
Бежанци плащат по 1500 долара, за да стигнат до Западна Европа
Бежанци плащат по 1500 долара, за да стигнат до Западна Европа

Агенцията за бежанците работи съвместно с полицията по издирването на иракчанин и палестинец, за които има подозрения, че са участвали в нелегална схема за трансфер на бежанци през България. Това заяви в предаването „Брюксел 1” на телевизия Bulgaria On Air директорът на Агенцията Николай Чирпанлиев. Той обясни, че всеки от бежанците е платил между 150 и 1500 долара или евро срещу обещанието, че ще му бъде намерен адрес в България. Други пък получили обещание, че ще бъдат транзитирани до Западна Европа. Пътуването обаче приключва в центровете за бежанци в „Овча купел” и  „Военна рампа” в София, "което е престъпление", коментира Чирпанлиев.

Той допълни, че представители на сирийската общност у нас ще отидат в центровете за бежанците в страната, за да предупредят настанените там, че има недобросъвестни хора, които взимат пари от бегълците с фалшиви обещания за получаване на бежански статут и извеждане от страната.

Още гледни точки по темата може да видите в пълното издание на предаването „Брюксел” 1, което е с начален част 18.00 по телевизия Bulgaria ON AIR.