20 млн. лева струва планът за намаляване на бежанския натиск

Правителството се надява средства поне частично да бъдат възстановени от ЕС.

06.11.2013 | 17:08
20 млн. лева струва планът за намаляване на бежанския натиск

Екстрадицията на нелегалните имигранти не е включено в тази сметка, призна още Орешарски.

Нелегалните имигранти трябва да бъдат екстрадирани и това е една от важните задачи в този план. Следващите месеци ще ускорим и ще се опитаме в максимална степен да изведем от страната тези имигранти, които няма да получат закрила или статут на бежанец, заяви днес по-рано премиерът пред депутатите в пленарна зала.

Според Орешарски средствата за бежанците и допълнителните за извеждането им от страната ще бъдат намерени чрез преструктуриране на бюджета. По негови думи е нормално при форсмажорни обстоятелства да се създава известен дискомфорт.

Бих искал да ви уверя, че темата за бежанците е между основните, по които работи кабинетът. Периодично обсъждаме различни аспекти с вицепремиера Йовчев и други министри. Няма заседание на Министерски съвет, в което в оперативната му част да не е обсъждан този въпрос, заяви по-рано в пленарната зала Орешарски.

На свой ред вътрешният министър Цветлин Йовчев подчерта, че миграционният натиск към страната не намалява.

Премиерът коментира и подписания преди дни договор с „Газпром“ за изграждане на българския участък от „Южен поток“. Той увери, че договорените от управляващите условия по договора са по-добри от предходните и припомни, че лихвеният процент по заема е бил намален наполовина. Орешарски заяви още, че български компании ще бъдат подизпълнители по договора за изграждане на газопровода "Южен поток".

Повече по темата вижте от видео файла.