fallback

200 фермери блокираха главен път от Пловдив за Карлово

Протестът им е заради неизплатени субсидии.

06.11.2013 | 15:49

Над 200 фермери от цялата страна блокираха главния път от Пловдив за Карлово и един от разклоните на магистрала "Тракия" край село Труд, съобщи Dnes.bg.

Животновъдите стигнаха до шосето, след като пробиха полицейския кордон, седнаха на пътя и така спряха интензивния трафик от автомобили по аутобана.

До протеста им се стигна, след като фермерите не получиха пълния размер на субсидията за гледане на животни и се заканиха да протестират с блокади на пътища.

"До края на миналия месец една десета от нас са получили между 30 и 40% от парите, останалите 90% от животновъдите не сме взели и стотинка", оплака се пред Dnes.bg Красимир Кирилов от Велико Търново.

Финансовият министър им обяснил, че превеждането на средствата през тази година е невъзможно, защото няма достатъчно пари в бюджета, негодуват те.

Фермерите са недоволни и от затворения пазар за продажба на животни за Турция, притесняват се от фалити, защото са теглили кредити.

Животновъдите обявиха, че ще продължат с протестите си, но този път пред земеделското министерство, докато не получат парите, които им се полагат. Те обвиняват държавата, защото е лобирала в полза на зърнопроизводителите, които получиха повече пари по директните плащания на площ, включително и национални доплащания.

"Тръгнахме към София, но сме спрени от жандармерията, не знаем кога ще стигнем столицата", съобщи Бойко Синапов, който е председател на Националната асоциация на животновъдите.

"В момента ни ескортират, отляво и отдясно има жандармерия. Не можем да определим час на пристигане, защото не знаем в колко часа ще стигнем при това положение. Изумен съм от това, което се случва днес", коментира той.

fallback
Още от България
fallback