200 фермери блокираха главен път от Пловдив за Карлово

Протестът им е заради неизплатени субсидии.

06.11.2013 | 15:49
200 фермери блокираха главен път от  Пловдив за Карлово
200 фермери блокираха главен път от Пловдив за Карлово

Над 200 фермери от цялата страна блокираха главния път от Пловдив за Карлово и един от разклоните на магистрала "Тракия" край село Труд, съобщи Dnes.bg.

Животновъдите стигнаха до шосето, след като пробиха полицейския кордон, седнаха на пътя и така спряха интензивния трафик от автомобили по аутобана.

До протеста им се стигна, след като фермерите не получиха пълния размер на субсидията за гледане на животни и се заканиха да протестират с блокади на пътища.

"До края на миналия месец една десета от нас са получили между 30 и 40% от парите, останалите 90% от животновъдите не сме взели и стотинка", оплака се пред Dnes.bg Красимир Кирилов от Велико Търново.

Финансовият министър им обяснил, че превеждането на средствата през тази година е невъзможно, защото няма достатъчно пари в бюджета, негодуват те.

Фермерите са недоволни и от затворения пазар за продажба на животни за Турция, притесняват се от фалити, защото са теглили кредити.

Животновъдите обявиха, че ще продължат с протестите си, но този път пред земеделското министерство, докато не получат парите, които им се полагат. Те обвиняват държавата, защото е лобирала в полза на зърнопроизводителите, които получиха повече пари по директните плащания на площ, включително и национални доплащания.

"Тръгнахме към София, но сме спрени от жандармерията, не знаем кога ще стигнем столицата", съобщи Бойко Синапов, който е председател на Националната асоциация на животновъдите.

"В момента ни ескортират, отляво и отдясно има жандармерия. Не можем да определим час на пристигане, защото не знаем в колко часа ще стигнем при това положение. Изумен съм от това, което се случва днес", коментира той.