fallback

Зърнопроизводителите искат ясен механизъм за начисляване на ДДС от 2014

В противен случай не е изключено работещите в бранша да бъдат ощетени с близо 1 млрд. лева, алармират от ресорната агенция.

04.11.2013 | 13:59

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за точен и ясен механизъм за обратно начисляване на ДДС от следващата година. Ако това не бъде направено до края на 2013, не е изключено зърнопроизводителите да бъдат ощетени с близо 1 млрд. лева.

Според работещите в сектора правителството не изпълнява поети ангажименти към тях относно механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури в 30-дневен срок.

От забавеното възстановяване на ДДС, което обикновено прехвърля срока от 30 дни, страдат най-много малките и средните земеделски производители, посочиха от НАЗ.

В момента производителят продава пшеница и начислява 20% върху цената, която получава от търговеца, и има задължение да ги внесе като ДДС. При новия режим обаче производителят ще продава само стойността на стоката без ДДС-то. То ще трябва да бъде начислено от купувача и той ще получи правото на данъчен кредит.  Производителят от своя страна ще трябва да изчака държавата да му възстанови данъка. На този етап тези промени не са включени в данъчните закони, обясниха от асоциацията.

Новият механизъм за обратно начисляван на ДДС вече е заложен  в бюджета за 2014 г. Според експертите се очаква приходите в хазната да се увеличат с около 200 млн. лв. Според финансовото министерство повишението ще е с 300 млн. лв. Ръстът ще дойде от ограничаването на възможностите за източване на ДДС от сделки със зърно.

fallback
Още от България
fallback