Нели Колева: Средната възраст на педагогическия персонал у нас е 57 години

Наливането на пари в образованието няма да реши проблемите, твърди Нели Колева, координатор подкрепа на учители във фондация “Заедно в час”.

04.11.2013 | 09:51
Нели Колева: Средната възраст на педагогическия персонал у нас е 57 години

„В България средната възраст на педагогическия персонал е 57 години и е жизнено важно да постъпват повече млади хора на работа в училищата. Те имат нужната енергия и свежи идеи, от които българското образование се нуждае“, каза в ефира на Bulgaria On Air Нели Колева, координатор подкрепа на учители във фондация “Заедно в час”. Фондацията работи в полза на това всяко дете да има достъп до качествено образование. като насърчава и подготвя способни и амбициозни млади хора да бъдат мотивиращи учители и лидери в нашата образователна система и общество.

Според Колева все още се смята, че професията учител не е престижна, а хората, които евентуално искат да я работят се чувстват неподкрепени в една консервативна система. „Не само заплатата прави дадена работа желана, тя трябва да носи и удовлетворение и признание. Наливането на пари в сектора няма да реши проблемите, защото децата наистина се променят, но системата не се променя достатъчно бързо“, поясни ескпертът.

Вижте целия разговор във видео файла.