Стокообменът с Китай се е повишил с 88% през 2012

България води преговори с Китай основно в областта на големите инфраструктурни проекти като магистрала Черно море.

01.11.2013 | 15:25
Стокообменът с Китай се е повишил с 88% през 2012
Стокообменът с Китай се е повишил с 88% през 2012

Стокообментът между България и Китай се е повишил с 88% през 2012 спрямо 2011, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на състоялия се днес форум „Готови ли сте за бизнес с Китай“.

По думите на Димитров основната част от този ръст се формира от износа на български стоки за Китай, който в парично отношение се равнява на 1,8 млрд. щатски долара износ.

Целият стокообмен между двете страни се равнява на 1,7 млрд. долара. За 2013 година има данни за първото шестмесечие, като търговията между двете страни се равнява на близо 1,2 млрд. Долара.

Димитров заяви още, че в момента България води разговори с Китай основно в областта на големите инфраструктурни проекти като магистрала Черно море.

„Асоциацията на българските износители работи активно в насоката на трайно установяване на бизнес отношения между Китай и България“, каза Изпълнителният директор на асоциацията на българските производители Милена Ценова.

Според Ценова не бива да тръгваме към китайския пазар с нагласата , че сме от малка България, защото говорим за страна, със стокооборот от 3.87 трилиона щатски долара за 2012 година,така че там има място за всеки, стига да знае как да прави бизнес.