fallback

Весела Чернева: До средата на 2013 в България влизаха по 7 бежанци седмично

Преди удара с химическото решение политическото решение на проблема с бежанската вълна беше по-вероятно, коментира бившият говорител на Външно министерство.

01.11.2013 | 09:25

До средата на тази година в страната влизаха по около 7 души седмично, коментира в ефира на Bulgaria On Air Весела Чернева, бивш говорител на външно министерство и настоящ експерт в Европейския институт за външна политика. Тя допълни, че кризата с бежанците е ескалирала след удара с химическото оръжие в Сирия през август 2013.

По думите на Чернева преди рязкото увеличение на притока на бежанци Турция е правила всичко възможно да не допуска бежанци към нашата страна. След август обаче търсещите убежище хора  се е увеличил към всички съседни страни. В момента в Турция има над 660 хиляди регистрирани и подслонени бежанци, допълни още Чернева.

Тя подчерта още, че към момента на организирането на срещата за сирийската кризата през май 2012 е имало яснота, че проблемът с търсещите убежище хора ще ескалира и намирането на политическо решение за ограничаването им към съседните страни е било възможно.Вижте цялото интервю от видео файла.

fallback
Още от България
fallback