България е шеста в ЕС по производство на велосипеди

През миналата 2012 г. в страната са произведени над 836 хил. Лидер в класацията е Германия с 2211 милиона броя за 2012 г.

30.10.2013 | 13:52
България е шеста в ЕС по производство на велосипеди

България се нарежда на престижното шесто място сред производителите на велосипеди в Европейския съюз, сочат данните на Асоциацията на европейските производители на велосипеди.  Делът на българските колела е близо 8 % от всички произведени в ЕС.

Страната ни има значителен напредък в производството и ръст от почти 40% има при износа на велосипеди, който за миналата година надхвърля 86 млн. евро.

През миналата 2012 г. в България са произведени над 836 хил. Велосипеда - с 30% повече спрямо предходната година. Само една десета от продукцията е останала на вътрешния пазар, а всичко останало е изнесено зад граница.

Причините за нарасналото търсене на български велосипеди в чужбина са добрият дизайн, конкурентните цени и добрите доставни срокове. Не на последно място е и фактът, че българските производители успяват да гарантират и четирите задължителни за ЕС стандарта за качество.

Лидер в класацията е Германия с над два милиона броя за 2012 г. Над два милиона са произведени в Италия, следват Полша, Холандия, Франция и България.

При производството на части и аксесоари за велосипеди страната ни е в средата на класацията с дял от 10 милиона евро. Освен нови пазари българските производители търсят и нови продукти, с които да пробият на световната пазарна платформа.

Един такъв иновативен сегмент са велосипеди с помощно електрозадвижване, каквито се произвеждат от три български вело компании.

Продължава да се инвестира и в собствените марки и дизайн. Тази база дава реални очаквания в за близките една–две години да има български велосипед, удостоен със световно отличие за иновации и технологичен дизайн.