Лекарският съюз иска 27 млн.лв. от правителството до края на 2013

Финансовият министър посочи, че се търсят варианти за допълнително финансиране на НЗОК.

29.10.2013 | 16:57
Лекарският съюз иска 27 млн.лв. от правителството до края на 2013

Лекарският съюз поиска от премиера Пламен Орешарски 27 милиона лева. Това стана по време на спешна среща инициирана лично от министър-председателят заради  дефицита на Националната здравноосигурителна каса. 

Ако правителството намери тези средства, то те ще отидат за 100% финансиране на болниците за месец септември. От своя страна, финансовият министър Петър Чобанов обясни, че в момента във финансовото министерство се  търсят средства за допълнително финансиране на здравната каса.

След срещата си с премиера от  лекарския съюз обясниха, че е постигната и договореност в средата на следващата година касата да докладва за разходи и преразходи, така че, ако има дефицити, да се актуализира бюджетът своевременно.

„За тази година е само това да се намерят още 27 милиона, така че да се плати поне септември на 100%  и да могат болниците да спазят 60 дневният срок да се разплатят“, коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Финансовият министър Петър Чобанов подчерта, че ежедневно се обсъждат различни варианти и възможности за намиране на средства за касата.

„В непрекъснат контакт сме с Надзорния съвет на касата и с приходните администрации, за да видим откъде и по какъв механизъм могат да бъдат набавени подобни средства,“ подчерта Чобанов.

От своя страна здравният министър Таня Андреева обеща допълнителни средства за здравната каса да бъдат намерени.

Проектобюджетът на Здравната каса беше подложен на остра критика и от страна на социалните партньори. Според представителите на Българската стопанска камара в бюджета на здравата каса не са предвидени 300 милиона забавени плащания. 

Според  председателят на камарата Божидар Данев в бъдеще правителството  трябва да промени коренно управлението на  Здравната каса и тя да възвърне обществения си характер.

От КТ "Подкрепа" посочиха три проблема на Касата - 2 милиона души, които не плащат здравни вноски, огромен брой болници и липса на електронна система за контрол.

Колкото до вдигането на осигуровката за здраве финансовият министър Петър Чобанов  е категоричен, че на този етап тя не трябва да се вдига. 

На този етап пък лекарите  остават в стачна готовност.