Премиерът няма да отзовава Кристалина Георгиева, както поиска Сидеров

Националистът заподозря "нова фаза на общуване ГЕРБ-БСП" в Брюксел.

25.10.2013 | 17:17
Премиерът няма да отзовава Кристалина Георгиева, както поиска Сидеров

На този етап правителството не би мислило за отзоваването на еврокомисар Кристалина Георгиева, заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел след края на заседанието на Европейския съвет.

Премиерът отговори на въпрос на български журналисти след декларацията по-рано днес от трибуната на Народното събрание, в която лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя правителството незабавно да предложи на председателя на Европейската комисия да отзове Георгиева.

"Атака" декларира, че еврокомисарят "по неадекватен и вреден за България начин" е предложила бежанците да бъдат настанявани и интегрирани у нас, както и че те щели да спомогнат за решаването на демографския проблем в страната.

"Освен за смях, тази жена започна да става и опасна", коментира Сидеров по адрес на Кристалина Георгиева.

Орешарски заяви, че "Атака" е в опозиция в Народното събрание. Имам добри работни контакти с госпожа Георгиева и мога да кажа, че това, което съм консултирал с нея или съм искал информация, или съвет, не ми е отказвала, поясни той, цитиран от БТА.

От парламентарната трибуна днес Сидеров настоя правителството да експулсира нелегалните имигранти, които „неправилно се наричат бежанци“. Той посочи, че според Женевската конвенция бежанец е този, идващ направо от територия, в която е застрашен животът му.

"Бежанците идват ли от територия, където е застрашен техният живот? Идват от Турция. Защо ги наричат бежанци и изкривяват закона?", попита Сидеров. Той призова правителството да върне нелегалните имигранти там, откъдето са дошли. Повечето са от други държави - афганистанци, сомалийци, всички те минават под етикета сирийски бежанци, коментира лидерът на "Атака".

Първата страна, в която попадат тези бежанци, е Турция и тя трябва да реши дали да им даде политическо убежище, посочи още той.

Волен Сидеров коментира и срещите на ПЕС и на ЕНП в Брюксел, на които присъстват лидерите на БСП и на ГЕРБ Сергей Станишев и Бойко Борисов, както и премиерът Пламен Орешарски. Очаквам да се върнат от Брюксел с предложение за голяма коалиция ГЕРБ-БСП и по този начин да изолират "Атака" от властта и от парламента, коментира Сидеров. Политическата ми интуиция ми подсказва, че между ГЕРБ и БСП се заформя една нова фаза на общуване, добави той.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air