fallback

Младите шофьори да не карат мощни автомобили, предлага Буруджиева

Идеята ще бъде заложена в предложение за промяна в Закона за движение по пътщата.

22.10.2013 | 16:52

Да се забрани на младите шофьори да карат мощни автомобили. Идеята е на депутата от БСП и началник на кабинета на Сергей Станишев  Татяна Буруджиева и ще бъде включена като проектопредложение за промяна в Закона за движение по пътищата.

Според Буруджиева експертите ще определят каква да е допустимата мощност на автомобила и какъв да е преходният период за младия шофьор - 6 месеца или една година. Тя се ангажира да внесе такъв текст в бъдещ нов закон, който беше обсъждан днес по инициатива на депутати от Коалиция за България, след катастрофата пред мола на цариградско шосе в началото на юли, при която загинаха двама души, едно от които- дете.

Още в началото на дискусията по темата днес в парламента се стигна до разгорещен спор между Буруджиева и Мария Димитрова, представител на Сдружение "Безопасни улици", загубила дъщеря си в тежък пътен инцидент преди две години.

Докато Димитрова споделяше своите виждания за промени в Закона  за движение по пътищата Буруджиева я прекъсна с призив да изнесе по-бързо своите предложения, защото не били в дневния ред на дискусията. 

Впоследствие се оказа, че дневен ред няма и на участниците не е била изпратена предварително никаква програма.По думите на Буруджиева дискусията била фокусирана само върху участниците по пътищата.

Депутатът от ГЕРБ и  бивш транспортен министър Ивайло Московски упрекна колегите си от управляващото мнозинство, че организират дискусии и канят граждани на тях от чист популизъм.

Последвалите нападки  на тема политически пристрастия и принадлежност, провокираха организаторът на срещата - депутатът от БСП Георги Свиленски, да помоли присъстващите в залата да забравят за политическите пристрастия.

След края на дискусията Татяна Буруджиева заяви, че очаква до края на годината проектът да бъде готов, след като бъдат чути мненията на всички участници в движението-автомобилисти, велосипедисти, пешеходци, инструктори, близки на жертви на пътни инциденти. Повече по темата вижте от видео файла и репортажа на Радинела Димитракова.

fallback
Още от България
fallback