fallback

Бежанците и BG емигрантите – болката на Плевнелиев

Президентът се чуди дали е актуална стратегията за национална сигурност.

21.10.2013 | 16:24

Президентът Росен Плевнелиев попита управляващите доколко е валидна оценката, дадена в стратегията за Национална сигурност, приета през 2011 г. "Свидетели сме на може би най-драматичните промени в средата на сигурност в човечеството. До каква степен събитията от Арабската пролет измениха най-важните изводи в този документ. Нуждае ли се вече стратегията от актуализация? Доколко възникващите конфликти и заплахи могат да бъдат своевременно правилно прогнозирани. Верен ли е изводът, направен в стратегията, че рисковете и заплахите се посрещат в територията на страната, след като бяхме атакувани на българска земя от терористи? Доколко стратегията е готова да генерира верни оценки на стратегическа страна на сигурност?", попита държавният глава на конференцията "Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решения".

Плевнелиев се спря на кризата с бежанците и зададе въпроса може ли България ефективно да изпълнява приетите планове за справяне с кризи.

"След като имаме приет план за бежанци отдавна, защо бежанците спят на пода пред очите на цяла България?", констатира той и пресметна, че повече от 2 млн. души търсят сигурност в други страни, включително и у нас.

По думите му асиметричните заплахи са най-големите заплахи за общество като нашето.

"След атентата в Сарафово, извадихме ли поуки? Готови ли сме днес, ако решат да повторят атентата?", риторично зададе въпросите си президентът.

Според него страната ни все още не е била жертва на масивна кибер атака, но трябва да се учим от другите държави в борбата им с трансграничната престъпност.

"Системата ни за сигурност не е успяла да пребори трафика на наркотици, прането на пари. Трябва да се стремим към енергийната независимост чрез диверсифициране на източници", настоя още държавният глава на форума.

Плевнелиев посочи, че в стратегията за национална сигурност е посочено, че корупцията остава един от основните проблеми в българското общество.

"Убеден съм, че най-краткият и ефективен път за борба с корупцията е създаване на електронно управление и услуги за гражданите, правила за управление на държавните пари и прозрачност", каза той.

Президентът предупреди още, че българите продължават да се местят в градовете, но реално положителен прираст има само в София и Варна.

"Много българи се насочат към по-благоприятен пазар на труда в чужбина", видя Плевнелиев и отбеляза, че повече от всякога на България са нужни силни и работещи институции.

"Нациите са силни, когато имат силни институции. Богатите нации са само два вида, когато имат големи ресурси ли са създали силни институции. Повече от всякога се нуждаем от силни национални институции. Всички партии и ръководни органи трябва да уважават институциите независимо кой е на власт. Добрата координация на институциите с фирмите, браншовите организации, е стратегически важна. Трябва да си даваме сметка, че капитализмът и демокрацията са най-доброто, с което разполага светът. България е постигнала много, потенциалът за развитие е много голям, но понякога сами си пречим. Има липса на диалог между големите политически партии, но въпреки това страната е стабилна и икономиката е стабилна", заключи Росен Плевнелиев.

fallback
Още от България
fallback