Социалното министерство предлага стажантите да работят на минимална заплата

Идеята за промяна в Кодекса на труда цели да намали младежката безработица.

20.10.2013 | 18:16
Социалното министерство предлага стажантите да работят на минимална заплата

Работодатели ще могат да наемат стажанти, само ако им предложат трудов договор, по който да получават поне минималната работна заплата и осигуровки. Такива промени в Кодекса на труда предлагат от Социалното министерство. Предложението има за цел да намали младежката безработица. Тревожните данни на статистиката сочат, че  близо 30% от младежите до 29 години нямат работа.

Промените в Кодекса на труда предстоят да бъдат внесени за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Договорът, по който ще бъдат наемани младите хора, ще бъде трудов за стажуване с продължителност от 3 до 12 месеца. Най-важната клауза в него ще е условието, че по време на работата лицата ще бъдат обучавани от наставник. Задачата му, ще е да помага на младежите да усвоят практически знания.

Различни мерки и програми ще предоставят финансови средства на бизнеса, който наема стажанти. В тях е предвидени и допълнително възнаграждение за наставниците.

Основна цел за промените в Кодекса на труда е да се даде възможност на младите хора да натрупат първия си професионален стаж.

По последни данни близо една трета от младежите до 29 години в Европа биват наемани на работа, само ако имат съответния стаж за позицията.