fallback

ГЕРБ атакува управляващите и заради бежанците

Ще има следващ вот на недоверие, уверява Главчев.

19.10.2013 | 16:46

Несправяне с проблема с бежанците е една от възможните теми за следващия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев  пред Дарик.

По думите му културата също не е тема, която трябва да се пренебрегва и въпросът е кога ще бъде поставена.Досега ГЕРБ са внасяли два вота на недоверие - срещу политиката по инвестиционно проектиране и срещу регионалната политика. И двата вота бяха неуспешни.

„Според мен в момента наистина най-важният проблем е този с бежанците. Това е една бомба със закъснител, която - ако избухне, последствията ще бъдат страшни. Това е много важна тема", допълни Главчев.

По думите му има важни теми, които трябва да се изчистят в момента - като мораториума за покупката на земи от чужденци и темата за културата.

„Въпросът е чисто времево кога ще се разположи този вот", добави Главчев. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза във Facebook, че „в  момента в страната цари тотален хаос и затова искаме предсрочни избори и оставка на управляващите”.

Според него правителството не може да се справи адекватно с бежанския проблем и "с това за пореден път проличава неопитността на премиера Орешарски".

Вчера в Брюксел бившият премиер е разговарял с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

"Обсъдихме ситуацията с бежанците и изразих разбирането си, че Европейският съюз трябва да отделя максимално средства, които да отидат в съседните на Сирия страни, за да може бежанците да остават максимално близо до родината си и тези държави да се справят с нуждите им, вместо хората да са принудени да тръгват към по-далечни страни като нашата", посочва Борисов.

Кристалина Георгиева каза, че тя като еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи помага на страни като Ливан, Йордания, Турция, Египет, Ирак и колкото повече ЕС им помага, толкова по-малко бежанци тръгват към нас, към Европа.

Според Георгиева работата на българските власти трябва да бъде насочена към подобряване на условията в бежанските центровете, но още по-важно е бързата регистрация на бежанците, споделя още Борисов.  И трите центъра, в които има настанени бежанци в столицата, са препълнени, заяви пред Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Това, което наистина е по-притеснително, са тези над 2000 души, които се намират на частни адреси и затова поставихме въпроса за един по-сериозен контрол. Трябва да се отговори дали тези хора подлежат на контрол. Повечето са сирийски семейства с деца, но има притеснения у хората по отношение на някои действия на бежанци около центровете", сподели столичният кмет, цитирана от Dnes.bg.

Според нея най-важен в тази ситуация е непрекъснатият контакт с хората, които живеят около центровете за бежанци, защото именно те давали предложения и решения и допълни: „Първите притеснения на хората бяха по отношение на сигурността и здравните грижи за бежанците в центровете.

Вижте и репортажа по темата от видео файла.

fallback
Още от България
fallback