fallback

Експерти искат плавно повишение на акциза на цигарите

По-високият косвен данък ще доведе до намаление на потреблението на цигари, твърдят от ИПИ.

17.10.2013 | 15:11

Да се изготви график за плавно повишение на акциза на цигарите до 2018 г. Това предложиха от Института за пазарна икономика. Експертите са на мнение, че по-високият косвен данък ще доведе до намаление на потреблението на цигари, а не прилагането на един или друг режим на тютюнопушене на обществени места. Според европейските изисквания до 2018 г. акцизът върху цигарите у нас трябва да скочи с 20 процента.

В момента акцизът е 146 лева за 1000 къса, а след пет години според условията на европейската комисия трябва да стане 176 лева. Както обявиха от финансовото министерство от следващата година налогът няма да се повишава. Това евентуално може да стане през 2015 година. Специалистите от института по пазарна икономика смятат, че и този срок не е късен за начало на поетапно повишение на акциза, което може и да повлияе приходите от него. При плавно увеличение на акциза тежестта му върху цената на цигарите ще е минимална - до 10 стотинки на кутия годишно. За миналата година приходите от акциза на цигарите е 1.8 млрд. лева.

У нас рязкото повишение на акциза през 2010 г. е довело до сериозен спад на продажбите и бум на нелегалната търговия. Същата тенденция е открита и в Гърция по същото време. Тогава акцизът за цигарите нараства до 70%, което води до 30-процентен спад на продажби на пазара в южната ни съседка. И там и тук, в България, се пуши много, показват европейските изследвания. У нас в момента се обмисля отмяна на тоталната забрана за пушене.

В същото време Брюксел готви строги мерки срещу пушенето през следващата година.

Вижте още подробности във видео файла.

fallback
Още от България
fallback