1 лев за преглед при лекар ще плащат пенсионерите от 2014

До 2020 се очаква България да получи 500 млн. евро за здравеопазване от ЕС, заяви здравният министър.

15.10.2013 | 17:29
1 лев за преглед при лекар ще плащат пенсионерите от 2014

1 лев потребителска такса ще плащат пенсионерите за посещение при личния лекар след Нова година, заяви здравният министър Таня Андреева по време на форума „Иновации в здравеопазването“, на който Bulgaria On Air е медиен партньор. Досега таксата беше една за всички пациенти – 2.90. Разлика ще бъде поета от Министерството на здравеопазването.

Министър Андреева обясни, че оставащите 1.90 от всяка такса ще се превеждат в пълен размер към Здравната каса, за да могат болничните заведения да разполагат с парите. Средствата са предвиден в бюджета на ведомството.

Таксата от 2,90 лева за хората в трудоспособна възраст обаче се запазва, както и доплащането за избор на лекарски екип.

По време на събитието стана ясно, че проверките и контрола на касата са довели до сериозни санкции в случаите на доплащания за дейности извън обхвата на касата.

До 2020 година се очаква страната ни да получи 500 млн. евро за здравеопазване от ЕС, които ще бъдат насочени към инвестиции в спешната помощ, болничната реформа, въвеждане на втори стълб на здравното осигуряване, иновации, превенция и профилактика, допълни министърът.

Здравният министър посочи още, че до 2020 година ще се работи много по внедряване на електронното здравеопазване в изпълнение на трите основни цели, поставени от ЕС – за изграждане на здравна информационна система, електронни здравни карти и онлайн здравни услуги.


Още по темата вижте от видео файла.