Четири съмнителни лица сред бежанците открили българските служби

Те са настанени в места от затворен тип, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.

11.10.2013 | 16:57
Четири съмнителни лица сред бежанците открили българските служби

Българските спецслужби са засекли четири опасни лица сред бежанците, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той допълни, че те са настанени в места от затворен тип и ще бъде предприета процедура за екстрадирането им. Йовчев отказа да даде информация за тяхната националност, но увери, че се прави всичко необходимо за запазване на сигурността в страната.

В тази връзка са осигурени достатъчно екипи на Държавна агенция "Национална сигурност", които заедно с другите специални служби, следят в местата за настаняване на бежанци да не  попаднат хора, за които има съмнение, че принадлежат към терористични организации или са членове на екстремистки групи. За да се осигури допълнителна защита на външната ни граница, вече е разработен и вариант за монтирането на частични преградни съоръжения. Това обаче това може да отнеме много  и не гарантира, че ще бъде решен проблема с бежанската вълна.

„Споделям притесненията на гражданите. В една такава ситуация, която е свързана със засилен бежански поток, ние не можем да кажем, че няма рискове за населението, но искам още веднъж да ви уверя, че правим всичко възможно тези рискове да бъдат сведени до приемливи за обществото нива ,“ коментира вътрешният министър.

В рамките на парламентарния контрол МВР шефът отговори на обвиненията за полицейски произвол, като категорично отхвърли твърденията да има повече подадени жалби срещу служители на вътрешното министерство за превишаване на правомощията им. Той беше категоричен, че вътрешното министерство не прави разлика между гражданите и гарантира, че органите на реда няма да предприемат действия срещу хората, когато те протестират, но ще се предприемат такива срещу провокация или упражняване на насилие.

„За мен като министър върховенството на закона и правата на гражданите са фундаментални принципи на демократичното общество и ще направя всичко възможно те да бъдат съхранени“, заяви Йовчев.

Вътрешният министър поиска да бъде направена проверка дали публичните личности, охранявани от НСО, наистина имат нужда от гардове. Коментарът на силовият министър беше направен във връзка сс това, че бившият му колега Цветан Цветанов продължава да бъде пазен от службата. Преди време от НСО изтъкнаха, че охраняват Цветанов, защото има заплахи за живота му. Йовчев обаче обясни, че имало сигнали, но всички те били несъществени.