Плевнелиев: Ще свикам Консултативния съвет за бежанците в точния момент

"Нека да бъдем на висотата на своята отговорност, нека да покажем, че сме европейци и разбира се нека институциите да си носят отговорността".

10.10.2013 | 18:22
Плевнелиев: Ще свикам Консултативния съвет за бежанците в точния момент

Ще свикам Консултативния съвет по национална сигурност заради бежанския поток, когато настъпи точният момент. Това заяви президентът Росен Плевнелиев. Според него обаче ситуацията все още не е драматична.

„Гледах репортаж по телевизията, където една жена от Сирия, научен сътрудник, с четири деца, мъжът й убит във войната. И питам аз, това ли е рискът за България, това ли е тази част от мюсюлманска армия по определението на една политическа парламентарно представена сила в България, която заплашва страната? Тази жена, безпомощна, с убит мъж, с четири деца...“, каза Плевнелиев.

Според него правителството има своя план за действие, който е бил ревизиран, и вярва, че институциите ще действат отговорно.

„Всяко четвърто семейство в България е семейство на бежанци. Нека да бъдем на висотата на своята отговорност, нека да покажем, че сме европейци и разбира се нека институциите да си носят отговорността“, призова президентът.

По повод внесения днес пореден вот на недоверие държавният глава каза, че се надява да се осъществи този път истински дебат, а не процедурни хватки, за да се разберат проблемите и да се намери решението им.

Вижте подробности във видеоматериала на Катя Георгиева и Петър Рангелов.