БСП иска бюджет с нова философия

Левицата настоява за три приоритета в Бюджет 2014.

05.10.2013 | 17:38
БСП иска бюджет с нова философия

БСП ще настояват да се смени философията на формиране на бюджета. Това стана ясно от думите на председателя на БСП Сергей Станишев след днешния пленум на партията. По думите на Станишев бюджетната процедура много често се превръщала в една разправия между ведомствата. Важното е бюджетът да бъде израз на политика и ясно да бъдат очертани приоритетите, независимо от винаги недостигащите ресурси, посочи Станишев. Той отбеляза, че редица социални ангажименти трябва да бъдат реализирани чрез бюджет 2014 г.

Икономиката все още е в много тежка ситуация, приходната част за полугодието е твърде проблематично. Независимо от това правителството трябва да покаже воля за много сериозно подобряване на работата на приходните агенции, за да се реализират политики, коментира лидерът на БСП. Пред скоби трябва да се изведе политика за подкрепа на икономическото развитие, създаване на работни места и доходите на хората, посочи той.

БСП ще настоява в бюджета за 2014 г. да залегнат три приоритета - социална политика, образование, по-балансирано развитие на регионите и подкрепа на местното самоуправление, заяви Станишев.

Той посочи, че Националният съвет на БСП е дал мандат на ръководството на партията и на ПГ на Коалиция за България за позициите, които трябва да бъдат отстоявани в диалога с правителство по формирането на бюджета.

На заседанието на Националния съвет на БСП е било взето решение и за подготовка за свикване на конгреса на партията в началото на 2014 г. Темата ще е подготовката за европейските избори през май догодина. Конкретната дата на конгреса ще бъде определена на следващо заседание на Националния съвет на БСП, съобщи Станишев.

Почти единодушно Националният съвет на БСП даде подкрепа за номинацията на Мартин Шулц за водещ кандидат на европейските социалисти за председател на Европейската комисия, посочи още лидерът на БСП и президент на ПЕС. Шулц ще бъде острието на кампанията на европейската социалдемокрация за изборите през 2014 г., смята той