Пет партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес, според „Алфа Рисърч“

76% от запитаните настояват за предсрочни избори.

02.10.2013 | 15:46
Пет партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес, според  „Алфа Рисърч“

Пет партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС, „Реформаторския блок“ и евентуална партия на протестиращите, сочи изследване на „Алфа Рисърч“, проведено сред 1100 души за обществено-политическите нагласи в страната за периода 19-25 септември.

76% от запитаните настояват за предсрочни избори. Едва 23% смятат, че правителството трябва да управлява до края на мандата. Близо 35 процента заявяват, че не биха гласували.

През септември  само 11% от анкетираните са заявили, че имат доверие към 42-то народно събрание срещу 45 процента одобрение за 41-ия парламент в началото на дейността му.

Сред поддръжниците на кабинета „Орешарски“ най-високо оценена е социалната политика. Усилията на БСП да запази правителството са изчерпали резерва й, е един от ключовите изводи от изследването от края на изминалия месец.

Социалистите събират 17,9 на сто одобрение с половин процент по-малко в сравнение с месец назад. ГЕРБ скъсяват дистанцията с левицата и печелят 17,1 процентa подкрепа. На трето място по одобрение е евентуална партия на протестиращите с 8 процента. На четвърта позиция „Реформаторският блок“ със 7 процента, а ДПС - с 6,1 на сто подкрепа.

Партия „Атака“ би останала извън Народното събрание при вот сега, а техният конкурент в националистическото пространство - „Национален Фронт за спасение на България“, е с по-високо доверие сред анкетираните от партията на Волен Сидеров.

Най-одобряваният политик е кметът Йорданка Фандъкова с 44%, следвана от еврокомисаря Кристалина Георгиева с 43 на сто одобрение. 32% имат доверие на бившия президент Георги Първанов. 28% от анкетираните подкрепят Бойко Борисов като политик, Сергей Станишев -25 %, а Лютви Местан-14 на сто.

Главният прокурор Сотир Цацаров се ползва с 29 процента положителен рейтинг срещу 20 на сто неодобрение. 64% от анкетираните смятат, че страната ни трябва да се придържа към евроатлантическата си ангажираност, а 34 на сто искат по-тясна интеграция с Русия.