Златанова: Правителството планира мерки за намаляване на административните спънки пред бизнеса

През новия програмен период страната ни ще има възможност да усвои 7 милиарда лева по 7 оперативни програми.

01.10.2013 | 16:57
Златанова: Правителството планира мерки за намаляване на административните спънки пред бизнеса

Правителството ще предприеме конкретни мерки, за да се справи с бюрократичните спънки при кандидатстване по европейските програми за новия програмен период 2014-2020 година, заяви в Пловдив вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя се срещна с представители на бизнеса и управляващите органи на програмата, за да представи възможностите за кандидатстване.

„Както се вижда от сегашния програмен период бюрокрацията много пречи и е един от факторите за ниската усвояемост на европейските средства. То за всяка ОП имаме различна уредба – кандидатства се с различни документи, трябва да уеднаквим правилата и да се установят ясни срокове,” заяви Златанова.  Тя е категорична, че премахването на бюрокрацията зависи от българското законодателство, а не от европейското.

България ще може да усвои 7 милиарда лева по 7 оперативни програми.

През следващия програмен период нова ще е оперативната програма „Образование и наука”, която ще бъде насочена към научните среди, а тази за „Добро управление” ще обедини съществуващите програми „Административен капацитет” и „Техническа помощ”.

Програмата за „Развитие на селските райони“ ще се обедини с тази за аквакултурите.