fallback

137 милиона лева са били дарени през 2012

Средствата са с 32% повече от направените дарения през 2011.

01.10.2013 | 15:54

Дарените средства през предходната година са над 137 милиона лева, което е с 32 на сто повече от 2011 година. Това заяви за телевизия Bulgaria ON AIR директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова. Най-големите благодетели в страната и за тази година остават компаниите, които са следвани веднага от фондациите. През изминалата година компаниите в страната продължават да създават и поддържат дългосрочни стратегии за корпоративно дарителство. През годините фирмите продължават да търсят устойчивост при благодетелските си кампании, за сметка на еднократните дарителски жестове. Според проучване, направено от Българския дарителски форум, компаниите даряват най-много средства в социалната сфера, в образованието и науката, в екологията и околната среда. Фондациите инвестират основно в проекти и програми, свързани с човешки права, гражданско общество и образование. Най-малък процент от общо дарените средства-4 на сто от общата сума за годината, са даренията от физическите лица, които в повечето случаи са правили дарения в сферата на здравеопазването.

От Националната агенция за приходите предвиждат данъчни облекчения за фирмите, правещи дарения. Едно от тях е да се намали данъчната основа с до 65%, ако са изпълнени определени условия.

Към момента облекченията за компаниите са 10 %, ако се дарява за културни организации по Закона на меценатството е 15%, а ако се дарява за фондовете за Лечение на деца в чужбина и  „Ин витро“е 50%.

Красимира Величкова отбеляза, че през последните години се забелязва тенденция към увеличение на дарителството за общините. Според проучване, в което са участвали 146 общини, през 2012  в тяхна полза са били направени общо 8 626 дарения от физически лица, еднолични търговци и компании на стойност близо 15 милиона лева.

Основният извод от анализа за даренията към общините е, че те рядко публикуват публични отчети за получените дарения. Изключение прави Столичната община, която поддържа подробен публичен регистър.

fallback
Още от България
fallback