fallback

Миков не вижда "правно основание и житейска логика" за втория вот

Председателят на НС отхвърли възможността вотът да бъде разискван.

30.09.2013 | 14:33

До разглеждане и гласуване на второто искане за вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски за провал в областта на инвестиционната политика, внесено от ГЕРБ, няма да се стигне. Това става ясно от писмо, изпратено от председателя на парламента Михаил Миков до председателите на парламентарните групи Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров.

Според председателя на парламента в подобно действие няма “правна логика и житейско основание“. В писмото Миков припомня, че разискванията по вота на недоверие на правителството, внесен от група народни представители от ГЕРБ на 19 септември, са проведени и приключили в 10.55 часа на 26 септември 2013 г.

Както вече писахме, ГЕРБ не признаха за легитимни разискванията по вота на недоверие и внесоха втори. Те се опитаха да бойкотират заседанието, но председателят Миков приложи проверка на кворума чрез преброяване от квесторите. Така на същия ден – 26 септември, още докато течаха разискванията, те внесоха втори вот на недоверие по същата тема.

„Все още не съм наясно дали в случая става дума за грешка, или пък народните представители от ПП ГЕРБ в действителност са имали волята в рамките на две последователни седмици да бъдат разгледани два идентични вота на недоверие. При всички случаи до гласуването на проекта за решение по първия вот не виждам правно основание, а и житейска логика, да започнат разисквания, които по своя предметен обхват вече бяха проведени и приключени на 26 септември 2013 г.“, пише Миков в писмото си.

Според председателя на парламента, ако първият вот бъде отхвърлен, то тогава разглеждането на втория вот ще бъде недопустимо по смисъла на чл. 89, ал. 3 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 106 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Според правилника при отхвърлен вот на недоверие не може да се внася втори по същата тема в рамките на шест месеца след гласуването на първия.

В случай че първият вот на недоверие пък бъде приет и народните представители гласуват недоверие на Министерския съвет, то пак няма да е налице правно основание за провеждане на разисквания, защото при тази хипотеза министър-председателят ще трябва да подаде оставка на правителството и по този начин вторият вот ще бъде безпредметен“, пояснява Михаил Миков.

fallback
Още от България
fallback