fallback

АФИС: БСП, ГЕРБ и ДПС влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Реформаторският блок се нарежда на четвърто място в проучването на социологическата агенция.

29.09.2013 | 16:31

Ако изборите бяха днес, три партии щяха да влязат в парламента - БСП, ГЕРБ и ДПС. Това показва проучване на агенция АФИС. Според получените данни трите партии са следвани от Реформаторския блок, „Национален фронт за Спасение на България”, „Атака”, които обаче няма да успеят да преминават прага от 4 процента. Проучването е проведено в цялата страна в периода 10-25 септември.

Около една пета от анкетираните или 21.2%, биха гласували за БСП, ако вотът беше тази неделя. Социалистите имат лек електорален превес пред ГЕРБ, които биха получили 19.9% подкрепа. Трети по резултат се нареждат ДПС с 6,5%.

Под 4-процентния праг са Реформаторският блок-с 3.3%, НФСБ-с 2.8%, и "Атака" – с 2,5%. Според резултатите от изследването „реформаторите” имат равен резултат с националистите на Валери Симеонов. Евентуална партия на протестите би събрала 3.8% подкрепа, а отговор "Друга партия" посочват 4 на сто от запитаните.

Намерение да не гласуват изразяват 13.5%, а 22.5% - не са решили и не са посочили отговор. Според социолозите от АФИС "Атака" е загубила много, особено в първия месец след изборите, но сега връща част от ресурсите си и отново е в зоната на трите процента, т.е. с потенциален шанс да бъде представена в парламента.

Данните показват, че след оттеглянето на Ахмед Доган от лидерския пост на ДПС, най-неодобряваният политик е Волен Сидеров. На второ място е настоящият лидер на ДПС Лютви Местан, а трети заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. На четвърто място според данните на АФИС се нарежда президентът Росен Плевнелиев.

Рейтингът на Бойко Борисов и Сергей Станишев имат еднакъв резултат-34% одобрение и 56% неодобрение. Сред най-одобряваните политици са еврокомисарят Кристалина Георгиева, президентът Георги Първанов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Движение "България без цензура" и Николай Бареков имат позитивен рейтинг, съизмерим с този на „България на гражданите” и Меглена Кунева, допълват още от агенцията.  

fallback
Още от България
fallback