fallback

Българите пътували предимно до Гърция, Франция и Сърбия през лятото

Националната статистика отчита спад на пътуванията към Турция и Испания.

28.09.2013 | 11:40

Гърция, Франция и Сърбия са били най-предпочитаните дестинации през отпускарския месец август от българските туристи тази година, показват данните на Националния статистически институт спрямо август миналата година. В същото време се отчита спад на пътуванията към Турция и Испания. Данните на статистиката сочат, че като цяло пътуванията на българите през изминалия месец са се увеличили с 8,5% спрямо същия месец на 2012 година.

По традиция най-голям относителен дял от общия брой пътувания на българите зад граница са тези с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 44.3%, следвани от пътуванията за почивка и екскурзия - 36%, и от тези със служебна цел - 19.7%.

В същото време ръстът в посещенията на чужденци в България през август е по-нисък с около 4.4 на сто спрямо година по-рано. Най-много са били посетителите от страни от ЕС. Увеличили са се гостите от Дания, Гърция, Финландия, Германия. Статистиката отчита спад на посещенията на граждани от Словакия, Нидерландия, Чехия и Унгария. Извън ЕС най-много са били туристите от Русия и Украйна като увеличението спрямо миналата година при руснаците е 15.5 на сто, а при украинците- 13.3 на сто.

fallback
Още от България
fallback