ВСС отново не избра нов градски прокурор на София

На днешното заседание нито един от тримата кандидати за поста не събра необходимите 13 гласа.

26.09.2013 | 15:39
ВСС отново не избра нов градски прокурор на София

За втори път се проваля опитът на Висшия съдебен съвет да избере градски прокурор на столицата. На днешното заседание нито един от тримата кандидати за поста не събра необходимите 13 гласа.

Дори балотажът между прокурора от Градската прокуратура Ваня Илиева и заместник-ръководителя на Софийската районна Руси Алексиев не излъчи титуляр за поста.

Първият опит за избор през юли се провали, тъй като единият от кандидатите-Ваня Илиева, представи болничен лист, в който беше вписано, че страда от бронхит.

До необходимостта от избор се стигна след като през пролетта Николай Кокинов беше освободен от поста, заради разпространен в медиите разговор с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. От скандалния запис става ясно, че прокурорът неправомерно дава информация на Найденов относно текущи съдебни дела, по които той е обвиняем.

След като висшите магистрати не стигнаха до единодушие днес, ще бъде отворена нова процедура.

Постът е един от най-важните, защото Софийската градска прокуратура има правомощията да преследва лица с имунитет, както и нарушенията по висшите етажи на властта, сред които  сигнали за корупцията и търговията с влияние.