Деница Сачева: България е страна на хартиените стратегии

Това, което ни спъва е „Бермудският триъгълник“ на страх, вина и омраза, в който живеем постоянно, твърди експертът от Фондация „Интелдей".

18.09.2013 | 11:11
Деница Сачева: България е страна на хартиените стратегии

„България е страната на стратегиите, ние сме държавата с най-много хартиени препоръки и намерения, които обаче рядко влизат в изпълнение. По-скоро са като мантри за усвояване на европейски или други средства“, каза в ефира на Bulgaria On Air Деница Сачева от Фондация „Интелдей"

„Очевидно е, че Башар Асад не може да остане начело на Сирия и намирането на мирно решение остава едно от най-големите предизвикателства за политиците на международната сцена“, допълни тя. Според нея около 4000 са бежанците в България към момента. „Съгласна съм, че не бива да се драматизира със ситуацията, но напрежението се поражда от хората, които сега са на държавни позиции и се опитват да спекулират със страховете на хората за политически цели. Случващото се в момента беше предвидимо. За първи път нашата фондация повдигна въпроса още през 2012 г. България имаше време да се подготви. Сега също разполагаме с възможности, можем да кандидатстваме за помощ от Европейската комисия, за да бъде осигурено всичко необходимо“, посочи Сачева.

„Трябва внимателно да се планира. Дали ще имаме емигрантска политика, която постоянно ще се предпазва от заплахите на емигрантите или ще взаимстваме модели, като този в САЩ, при които се включваме в състезанието за таланти и специалисти“ каза още тя. „Винаги сме били страна, която управлява кризи, но не знам дали някога ще се превърнем в страна, която успява да предвиди рисковете и да се подготвя за тях. Това, което спъва България е „Бермудския триъгълник“ на страх, вина и омраза, в който живеем постоянно и от години“, посочи Деница Сачева.