Плевнелиев: България не се нуждае от нови енергийни източници

Държавният глава подкрепи изказването си с данни от доклада на Европейската комисия и Световната банка.

11.09.2013 | 17:20
Плевнелиев: България не се нуждае от нови енергийни източници

България няма нужда от нови енергийни източници, заяви президентът Росен Плевнелиев пред участниците в международната конференция за Сигурността в Югоизточна Европа. Изявлението на държавния глава го включва в спора между големите партии в парламента, за това трябва ли да се размрази проектът АЕЦ „Белене“ или не.

Президентът се позова на официалния доклад на Европейската комисия и Световната банка, в който се посочва, че страната ни не се нуждае от изграждане на втора атомна централа. Според него енергийната и националната сигурност са пряко свързани.

Към повишаване на качеството на енергийната инфраструктура, а не към увеличаване на мощностите трябва да се стреми страната ни, категоричен е президентът Росен Плевнелиев. „България няма нужда от нови енергийни мощности до 2035. В същото време се и енергийно най-неефективната нация в ЕС,“ подчерта Плевнелиев.

Държавният глава настоя всички да се върнат към политическото решение от април 2012 година, когато парламентарните партии застанаха зад четирите законопроекта в сектор „Сигурност”. Президентът каза, че в тази сфера не може да се работи на парче и намалените, заради кризата бюджети на различните институции в сектора могат да доведат до застрашаване на националната сигурност в дългосрочен аспект.

По думите му - заплахите за националната сигурност трябва да се разглеждат колективно. Факторите, които влияят върху сигурността според президента са четири: интеграция, технологии, ресурси и демография.

Президентът заяви още, че до края на следващата седмица ще бъде изготвена и огласена обща позиция на Министерския съвет и президентството във връзка с възможните военни удари над Дамаск.

Президентът е категоричен, че трябва да се търси отговорност за атаката с химическо оръжие в Сирия, при която загинаха над 1000 души, измежду които жени и деца, и виновните трябва да бъдат наказани. Плевнелиев обясни, че ще свика Консултативния съвет по национална сигурност ако прецени, че има нужда от това.

Президентът Росен Плевнелиев допълни още, че ако Консултативният съвет по национална сигурност беше свикан при първия призив за това, сега страната ни щеше да е в една доста неизгодна позиция, тъй като глобални сили променят много бързо позицията си. Държавният глава каза, че следи събитията в Сирия и ще свика КСНС, когато прецени, че има нужда от това.

Той добави още, че българските служби се интегрират все по-умело и все по-ефективно в евроатлантическото семейство. Като пример той посочи доказването на участието на "Хизбулла" в атентата в Сарафово, с което българските служби са се утвърдили на международно ниво. Плевнелиев добави, че това е един много тежък за разкриване случай, който в момента е на своята финална фаза, за подготовка на предявяване и на обвинение срещу тези, които са го извършили.