fallback

Шест пъти са се увеличили бежанците от Сирия

При война българите там ще бъдат евакуирани през Кипър

04.09.2013 | 16:59

Повече от шест пъти се е увеличил броят на сирийските граждани, които искат временно пребиваване в нашата страна.За първите осем месеца на 2012 г., бежанците от близкоизточната страна са били 542, а за първите осем месеца на тази година те са 3448, отчете премиерът Пламен Орешарски при изслушването му в парламента по позицията на правителството за конфликта в Сирия. Той предупреди, че въпреки че контролът по границите ни е засилен, България е по-застрашена от миграционна вълна от редица страни, наши партньори от ЕС, защото ни дели само Турция, съобщи Dnes.bg.   При развитие на военния сценарий в Сирия българите там ще бъдат евакуирани през Кипър. Островът вече е определен за база, която ще служи за транспортиране на евакуирани граждани, а българското правителство е влязло в контакт с външното министерство на Кипър за осигуряване на логистика при евентуална евакуация. Осъществена е и връзка с транспортна фирма, обяви премиерът.  Той отново заяви, че досега никой не е искал  участие на нашата страна в каквито и да е операции срещу Сирия.  Орешарски призова политиците да не си позволяват да коментират хипотези, защото може ненужно да се нагнети обстановката, след като лидерът на „Атака” Волен Сидеров го попита дали България ще участва във военна операция в Сирия и дали ще предостави свои военни бази на САЩ, в случай че се предприеме офанзива в близкоизточната страна. Орешарски призна, че имаме проблеми със сградния фонд за настаняване на бежанци, защото центровете са пълни.

В ход е оглеждане и намиране на други подходящи сгради, като целта е с най-малко сраства от бюджета, който не е предвиден за такъв тип разходи, да се ремонтират и то така, че да са адекватни на изискванията за условията, в които се настаняват бежанци, добави той.

Сидеров подчерта, че „Атака“ е за пълен неутралитет на България по въпроса за военна интервенция в Сирия.

 Въпреки че беше поканен на изслушването, президентът Росен Плевнелиев не дойде в парламента. Заради това зам.-председателят на НС Мая Манолова призова, когато му е удобно, да дойде и да каже каква е позицията му по отношение на сирийската криза.

Бойко Борисов увери, че въпреки че ГЕРБ иска оставката на правителството, ще подкрепи мерките, които управляващите ще предприемат относно засилената бежанска вълна от близкоизточната страна. „Може да искаме оставка, може по много теми да имаме противоположни разбирания, но когато става дума за такъв световен конфликт и опасност, може да разчитате на подкрепа на мерките за Сирия”, каза Борисов.

Категоричната позиция на ДПС е, че „международната общност и България не могат да останат неутрални към тази мащабна човешка трагедия“, заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан. Той допълни, че очакванията на партията са българското правителство да бъде активен субект в намирането на обща позиция на Европейския съюз за прекратяването на трагедията в размирната страна.

fallback
Още от България
fallback