Плевнелиев: Бежанската вълна от Сирия ще е голямото предизвикателство за страната ни

Най-малко 10 млн. лв. ще са необходими за осигуряване на подслон на търсещите убежище сирийци, смята държавният глава.

02.09.2013 | 19:20
Плевнелиев: Бежанската вълна от Сирия ще е голямото предизвикателство за страната ни

Готовност за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност има, заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по повод ситуацията в Сирия. Според него, увеличаващата се вълна от бежанци ще се окаже предизвикателство за страната ни.

Президентът още веднъж потвърди, че на този етап не се налага спешно свикване на Съвета по сигурността на Дондуков 2, но изрази готовност да свика участниците в него, ако започне атаката срещу Сирия.

Същото подчерта и вътрешният министър Цветлин Йовчев, който заяви, че засега участието на България във военни действия срещу режима на Башар Асад не стои на дневен ред.

Военният министър Ангел Найденов, който придружи президента на откриването на новата учебна година във Военната академия в София, заяви, че най-неприемливият за България вариант относно ситуацията в Сирия е участие на България в коалиция на желаещите. За създаването на такава формация призова турският премиер Реджеп Ердоган. Бъдещото участие на страната ни ще се обсъжда в парламента и при евентуалното заседание на Съвета за национална сигурностпри президента, пък допълни Плевнелиев.

„Най-голямата опасност за нас от войната в Сирия остава бежанската вълна от арабската страна“, коментира държавният глава.

Макар и по-голямата част от бежанците да използват страната ни само за транзит към западните страни, разходите по предоставяне на временно убежище ще изискат немалко средства - около 10 млн. лв. А Министерският съвет отпусна само 550 хил. лв. миналата седмица. Тази сутрин гранична полиция е заловила поредните опити за нелегално преминаване на турско-българската граница - днес 132 души, което е показателно, че броят им расте.

Държавният глава подчерта, че позицията му относно кризата в Сирия се препокрива на 100% с тази на президента на САЩ Барак Обама, но що се отнася до използването на химическо оръжие. „Това е недопустимо“, коментира Плевнелиев, но не заяви дали като американския си колега е „за“ удар срещу управляващия режим в Сирия.