fallback

„Алфа рисърч“: БСП изпреварва ГЕРБ, ако има избори днес

Реформаторският блок привлича подкрепата на 7,6% от общия брой избиратели. ДПС поддържа традиционните си позиции – 5,8%.

01.09.2013 | 17:24

В началото на есенния политически сезон БСП има лек електорален превес – 18,4%, над ГЕРБ – 15,6%, чиито симпатизанти са по-демобилизирани от тези на левицата, посочват социолозите. Реформаторският блок привлича подкрепата на 7,6% от общия брой избиратели. ДПС поддържа традиционните си позиции – 5,8%. Подкрепата за "Атака" пада до 1,5%, а за НФСБ биха гласували 3,1%.

Висок остава делът на "търсещите" избиратели, констатират социолозите. Около 20% не разпознават в нито една от съществуващите партии алтернатива на статуквото. Най-младите и високо образованите търсят алтернатива в евентуална партия на протестиращите. Техните родители - в друга, различна от управлявалите досега формации.

Парламентарните партии са достатъчно инертни, новосъздаващият се Реформаторски блок - недостатъчно популярен, за да се правят прогнози кой ще успее да привлече този колебаещ се вот, коментират от "Алфа рисърч". Според тях обаче бъдещите електорални нагласи до голяма степен ще зависят от това кой ще излезе морален победител от настоящите протести и контрапротести.

Според данните 51% от пълнолетните граждани на страната подкрепят протестите за оставка на правителството, 33% подкрепят контрапротестите в полза на кабинета, 16% не подкрепят нито едните, нито другите.

За 47% протестът за оставка на правителството е справедлив, за 23 процента - не е. Според 18 на сто е справедлив, но в България нищо не може да се промени и затова няма смисъл да се правят опити.

Социолозите правят два основни извода - че има процес на обратно връщане на гражданите в политиката, тъй като общо 84% избират страна в протестите "за" или "срещу" оставката на кабинета.

В края на август класацията на публичните фигури с най-висок рейтинг оглавяват еврокомисарят Кристалина Георгиева – 47% положителни срещу 15% отрицателни, а столичният кмет Йорданка Фандъкова – 43% положителни срещу 22% отрицателни.

Другите две личности с положителен рейтинг са президентът Росен Плевнелиев и омбудсманът Константин Пенчев, които имаха активна позиция по гражданските протести през последните месеци. При държавния глава има известен спад в личния му рейтинг - от 44% на 37%, но доверието в него продължава да доминира над недоверието. Значителен е превесът на положителните оценки при омбудсмана Константин Пенчев – 36% над 13% отрицателнипри.

По-дистанцираната позиция на Георги Първанов от горещите политически битки и скандалните назначения, му осигурява 33 на сто обществено доверие, срещу 41 на сто недоверие, отчитат от "Алфа рисърч". Следва го Бойко Борисов с доверие от 26% и 49% недоверие. Сергей Станишев остава с 23% доверие срещу 56% недоверие, Лютви Местан има одобрението на 12% и неодобрението на 67% от избирателите в страната. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров има 4% доверие срещу 85% недоверие.

fallback
Още от България
fallback