Кредиторите планират Гърция да прехвърли активите си за приватизация в чужбина

Холдингова компания ще се грижи събраните от продажбите пари да отиват за погасяване на гръцкия дълг.

30.08.2013 | 10:05
Кредиторите планират Гърция да прехвърли активите си за приватизация в чужбина
Кредиторите планират Гърция да прехвърли активите си за приватизация в чужбина

Очаква се международните кредитори на Гърция да й окажат натиск през септември да прехвърли държавните активи, предназначени за приватизация, в холдингова компания, която да се управлява от експерти от еврозоната, предаде Reuters.

Целта е да се засили темпа на приватизация в южната ни съседка. Планът отразява растящото разочарование спрямо Гърция, защото е постигнала минимален напредък в реформирането на държавния сектор и продажбата на държавни активи.

Холдинговата компания ще е като склад за активи. Идеята е да бъде преодоляна бюрокрацията в Гърция, която подкопава изпълнението на приватизационната програма, договорена в спасителната помощ на стойност 240 милиарда евро.

Планът на тройката кредитори на Атина предвижда компанията да се грижи събраните от продажбите пари да отиват за погасяване на гръцкия дълг. Идеята за прехвърляне на активи в базирана в Люксембург холдингова компания беше разпространена преди две години.

„Основната задача е да се увеличи малксимално стойността на държавните недвижими активи в Гърция като ги направи по-атрактивни за инвеститорите. Планът обаче не е обсъждан все още от финансовите министри на еврозоната“, коментира говорител на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

ЕСМ трябва да изнесе доклад как смята да събере пари от продажба на държавни активи, които не са включени в сегашната приватизационна програма на Гърция, съгласно споразумението за финансова помощ.

Атина проучва вероятната продажба на 81 хиляди недвижими имота на стойност до 28 милиарда евро. Те трябва да бъдат представени за директна приватизация до края на годината.

Гръцките власти обаче засега отхвърлят възможността за прехвърляне на контрола на държавно имущество в чужбина.

Първоначалният план на Атина за събиране на 50 милиарда евро до 2016 г. беше намален до 15 милиарда евро. Досега са събрани едва 5 милиарда, а в началото на годината се провали една от водещите приватизации – тази на държавния газов доставчик.

Доверието в Агенцията по приватизация пострада през август, когато правителството уволни нейния председател, защото е използвал частните самолети на бизнесмени, закупили държавни компании.