fallback

Миков уволни шефката на НЦИОМ

Още 9 служители на агенцията ще бъдат освободени.

21.08.2013 | 11:59

Председателят на парламента Михаил Миков е уволнил шефа на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова, съобщи Dnes.bg.

Още девет служители на Държавната социологическа агенция се очаква да бъдат освободени до началото на есенната сесия на законодателния орган. Четирима от тях обаче ще бъдат преназначени в новосъздадената Агенция за оценка на законите.

В началото на август стана ясно, че Миков смята да закрие НЦИОМ. Тогава той обясни, че вече има много частни социологически агенции.

Председателят на парламента обоснова решението си с факта, че центърът не изследва обществените нагласи, а се занимава с това да мери рейтингите на партиите.

Миков обеща да бъде формиран звено за мониторинг върху ефекта на приемането законодателство, който да изпълнява по-задълбочени аналитични функции от НЦИОМ.

Малко след като стана ясно, че шефът на НС смята за закрие държавната социология, се разбра, че центърът ще бъде даден на прокурор.

Поводът НЦИОМ да станат клиенти на прокуратурата е одитен доклад за работата на центъра от 1 януари 2012 до 30 юни 2013 г. В него са засечени странни възнаграждения на служителите. За проверявания период са изплатени на външни лица суми без подписан договор. Става дума за анкетьори, а сумата е 211 879 лв.

Проверката показала също, че в различните проучвания за анкетьори са наемани роднини на служители на НЦИОМ. А т.нар. собствени приходи не са превеждани към републиканския бюджет, а са разпределяни като вид парични бонуси чрез граждански договори. "НЦИОМ е заплащал на своите щатни служители за едни и същи дейности както възнаграждения по трудови правоотношения, така и по граждански такива", пише в заключението на документа за проверката на центъра. Така служителите получавали по 2 заплати на месец.

fallback
Още от България
fallback